Kuru Patlıcan Dolması Tarifi

Türk Mutfağının eşsiz lezzeti, kuru patlıcan dolması

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 60 adet Baba Kuru Patlıcan
  • 2 yemek kaşığı Baba Nar Ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı Baba Baharat Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı Baba Baharat Nane
  • 12 diş sarımsak
  • 4 tane küçük soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 10 dal maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 400 gram orta yağlı veya yağlı kıyma

Kuru Patlıcan Dolması Sosu İçin Malzemeler:

  • 8 su bardağı sıcak su
  • 2 çay kaşığı yemeklik tuz
  • 2 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 4 yemek kaşığı Baba Baharat Sumak
  • 8 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Çok az Baba Nar Ekşisi

Kuru Patlıcan Dolması Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

kuru patlıcan dolması

Baba Gıda’nın özenle hazırladığı kurutulmuş patlıcanları sıcak değil soğuk suyla orta ateşte kaynamaya bırakın. Eğer sıcak su eklerseniz dolmalarımız sertleşebilir.

Ayrıca kurutulmuş patlıcan dolması harcında kullanacağımız pirinci su ile yıkadıktan sonra en az 30 dakika ılık suda bekletmelisiniz.

Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

  1. İpe dizili olarak gelen Baba Kurutulmuş Patlıcanı ipinden çıkarıp tencereye koyun. Orta ateşte kaynamaya bırakmadan önce üzerlerini geçecek miktarda soğuk su ilave edin. Kaynar suda 13-15 dakika haşlayın.
  2. Orta yumuşaklıktaki Baba Kurutulmuş Patlıcanlarını soğuk suya alıp şoklayın.
  3. Kuru soğan ve sarımsakları incecik kıyın. Maydanoz yapraklarını da aynı şekilde. Bunları dolmanın harcında kullanacağız.
  4. Kıymamızı, kıydığımız kuru soğan, sarımsak ve maydanozu suyunu süzdüğümüz pirinç, nar ekşisi, domates ve biber salçası ve malzeme listesindeki Baba Baharat‘ları büyük bir karıştırma kabında iyice karıştırın.
  5. Suyunu süzdüğümüz kurutulmuş patlıcanlarımızın içini hazırladığımız harçla doldurun. Yarısına kadar doldurmanız kafidir. Ağız kısımlarını sıkın ve sıktığınız kısımları içe bakacak şekilde tencereye dizin.
  6. Ufak bir tavada zeytinyağı kızdırın. Biber salçasını kavurduktan sonra nar ekşimizle baharatlarımızı ve sıcak suyu üzerine ekleyin. 5 dakika kaynattığınız sosun altını kapatın.
  7. Patlıcan dolmalarının üzerine çıkacak kadar seviyede sosumuzu dökelim.
  8. Ağır kapağımızı kapatıp kısık ateşte 40-50 dakika arasında pişirin.
  9. Afiyet olsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir