İçeriğe geç

Çörek Otu

Diğer Adları : Çöreotu, Çöğre. Karacaot, Karakimyon

Yabancı Dil : Black Curntrı, Fennelflower (İn.), Nıgelle (Fr.), Schwarzer Kümmel (A1.) 73

Botanik Adı : Nigella sativa L. Familya: Ranunculaceae

Bitki: Doğu Akdeniz kökenli, yıllık, otsu, 20-40 cm boylu, tüylü, parçalı yapraklı, mavi çıçekli, kapsül meyve çok tohumlu. I1ıman ve sıcak iklimIerde; Balkanlar, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Hindis- tan’da yabani veya kültür. Tohumla üretilir. Uluslararası tica- rette baharat olarak nadir bulunur; istatistiki veriler ve kaynak ülkeler belli değildir.

Baharat: Tohum. 1.5-2 mm uzunlukta, üç yüzlü, sıyah renkli, sert, pürüzsüz yüzeyli. Son derece tipik ve özel kokulu, keskin ve acımsı lezzetli.

Sabit yağ ( 30-40), uçucu yağ ( 0.01-0.1), alkalo- it (ntgellınl. sapanin (melantm), protein ( 20-30) içerir. Proteinde belirlenen 15 amino asitten başlıcalan () : 19 argt- nin, 13 glutamik asit,li lösin, 8 fenilalenin, 7 Iisirı, 6 metıyontn, 6 tirosin, 5 prolin, 5 aspartik asit. Tahumda () 5-7 su, 3.7 kül, 34 karbonhidrat, 5.5 ham lif, L.06 Ca, 0.014 Fe, 0.098 Na, 0.582 K bildirilmiştir. TSE: Su 6, toplam kül 6, HCl’de çözünmeyen kül 1 ve ya- bancı madde 2’yi geçmemelidir.

Ürünler: Sabit yağ, ekstrakt.

“Çörek Otu” hakkında 1 yorum

  1. Geri bildirim: Baharat Çeşitleri - Baba Gıda

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir